Joi, 12 mai 2022, la Seminarul Teologic Ortodox din București s-a desfășurat a IV-a ediție a Conferinței Naționale ASISTENTUL MEDICAL - ,,COLOANA VERTEBRALĂ” A SISTEMULUI DE SĂNĂTATE! Asistența medicală între profilaxie și terapie- Formarea continuă, parte a ADN-ului Profesional.
Evenimentul a fost prilejuit de celebrarea Zilei Internaționale a asistenților medicali, moment în care a fost evocată personalitatea precursoarei serviciului sanitar modern, Florence Nightingale (12 mai 1820 - 13 august 1910)), cunoscută sub numele de Doamna cu lampa. Ea a fost o asistentă britanică, reformator social și statistician cunoscut mai ales ca fiind fondatorul asistenței medicale moderne. A înființat Spitalul Sf. Toma și Școala de pregătire pentru asistente medicale Nightingale, în 1860. Eforturile sale de reformare a asistenței medicale au influențat foarte mult calitatea îngrijirii în secolele IX și XX.
Conferința de la Seminarul Teologic Ortodox din București a reunit sub cupola instituției persoane dedicate mediului sanitar și teologic, care au abordat teme actuale, atât medicale, cât și teologice.
În deschiderea evenimentului, Pr. Prof. dr. Marian Colțan a rostit un cuvânt introductiv, în care a evidențiat importanța implicării serviciului sanitar în contextul actual, numindu-i sugestiv pe elevii Profilului Postliceal Sanitar apostoli ai credinței. De asemenea, părintele director a mulțumit participanților, felicitând conferențiarii și elevii implicați în desfășurarea conferinței.
Conferențiarul principal a fost Lect. Univ. Dr. Oana Moșoiu, de la Universitatea București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care a prezentat tema Cum devenim profesioniști – repere pentru secolul XXI. După comunicarea efectuată, s-au adresat întrebări contextuale din partea elevilor participanți.
La eveniment a fost prezent Dl. Prof. Dr. Crin Marcean, director al Școlii Postliceale Sanitare Fundeni, care a rostit un cuvânt de încurajare și felicitare, prin care a felicitat Seminarul Teologic Ortodox din București pentru activitatea sa didactică, educativă și culturală pe care o desfășoară.
În continuarea evenimentului, elevii Profilului Postliceal Sanitar Sfântul Ierarh Nectarie, coordonați de profesorii de la cele trei specializări (Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie și Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie) au realizat prezentări Power Point, prin care au abordat diferite teme, precum: Terapia reflexogenă în ameliorarea efectelor generate de stres, Nutriția personalizată în boli digestive, Doza face otrava, plante toxice și mortal otrăvitoare din România, Reprogramarea ADN-ului prin muzică.
Moderatorul conferinței a fost prof. Liliana Murguleț, cadru didactic în cadrul Seminarului, care a concluzionat fiecare referat, îndemnând participanții să adreseze întrebări. De asemenea, prof. Liliana Murguleț a mulțumit părinților directori pr. Marian Colțan și arhim. Nectarie Șofelea pentru organizarea evenimentului și pentru implicarea sustenabilă în cadrul Profilului Postliceal Sanitar.
Conferințele desfășurate la Seminarul Teologic Ortodox din București arată implicarea elevilor și profesorilor Profilului Postliceal Sanitar Sfântul Ierarh Nectarie în cercetarea științifică, dovedindu-se a fi responsabili și preocupați de analizarea diferitelor teme actuale, prin care asistența medicală se evidențiază ca fiind o latură importantă a sistemului de sănătate.
Biserica Ortodoxă Română, prin structura ei vocațional teolofgică a rămas de-a lungul istoriei constantă îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos: „Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca 6, 31). Apostolul Neamurilor ne îndeamnă: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng, purtaţi grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor” (Romani 12, 15 şi 17).
Parte integrantă a Seminarului Teologic Ortodox din București, Profilul Postliceal Sanitar Sfântul Ierarh Nectarie are și o valență duhovnicească. Mulți dintre viitorii asistenți medicali participă la Sfânta Liturghie de la Paraclisul Seminarului, se spovedesc și se împărtășesc, descoperind bucuria de a fi creștini rugători. Lumina credinței și bucuria rugăciunii lor îi ajută să arate multă atenție și bunătate pacienților pe care îi vor îngriji.