CANONUL CEL MARE ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL MARE LA PARACLISUL SEMINARULUI – 16 aprilie

CANONUL CEL MARE ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL MARE LA PARACLISUL SEMINARULUI – 16 aprilie

Elevii Seminarului Teologic Ortodox Bucureşti au participat în ficare seară din prima săptămână a Postului Mare la slujba Pavecerniţei Mari în cadrul căreia s-a citit slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Răspunsurile specifice acestei slujbe au fost oferite de elevii seminarişti, care au creat un cadru de rugăciune plin de încărcătură duhovnicească.

În fiecare seară, părinţii profesori au slujit la altarul Paraclisului, iar elevii s-au împărtăşit nu doar de conţinutul cu bogată simbolistică a slujbei, ci şi de cuvântul de învăţătură rostit la finalul fiecărei slujbe. Astefel , în cea de-a doua seară, părintele profesor Burlacu Costel  a ţinut la finalul slujbei un cuvânt de învăţătură prin care a reflectat tinerilor seminarişti conţinutul pericopei evanghelice rostite în cadrul slujbei, dar şi profunzimea Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Totodată, Părintele Burlacu a evidenţiat importanţa rugăciunii, a iertării şi a dragostei faţă de aproapele, numindu-le principii de viaţă creştină. 

Canonul cel Mare este alcătuit de Sfântul Andrei Episcopul Cretei și este considerat a fi cea mai cuprinzătoare rugăciune de pocăință alcătuită în istoria Bisericii. Autorul propune un „pelerinaj” sufletesc pe toate treptele istoriei mântuirii neamului omenesc, punând înaintea conștiinței noastre cele mai elocvente exemple de oameni păcătoși și cele mai luminate pilde de dreaptă viețuire ale oamenilor drepți, totul cu menirea de a ne ajuta sufletul să își poată cunoaște greșelile proprii și a cere iertarea Milostivului Dumnezeu.

Responsive image Responsive image