Corul Seminarului din București la Palatul Patriarhiei

Corul Seminarului din București la Palatul Patriarhiei

Concertul tradițional de colinde Răsăritul cel de Sus s-a desfășurat duminică seara în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei. 

În ediția de anul acesta au concertat Grupul psaltic Tronos și Corul Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.

La eveniment a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu mai mulți membri ai Sfântului Sinod.

Prima parte a spectacolului a aparținut Corului Seminarului Teologic Ortodox din București, dirijat de Arhid. Prof. Nifon Constantin și de Arhid. Prof. Răzvan-Constantin Ştefan, care a interpretat următoarele colinde:

  1. Răsunet blând de clopoţei –colind psaltic –Pr. Cristian Alexandru;
  2. Colindul lui Dumnezeu –aranjament coral de Arhid. Nifon Constantin;
  3. Somnul lui Iisus –A. Gevaert;
  4. Triptic coral de colinde: Bună dimineaţa, În locaşul lui Crăciun, Mărire-ntru cele-nalte – Ioan Costescu; Valentin Teodorian; Nicolae Lungu;
  5. Sus la-naltul cerului – canon pe melodie tradiţională românească;
  6. Colindul celui fără de ţară –Tudor Gheorghe;
  7. Colindă din Maramureş –melodie tradiţională, aranjament Gelu Stratulat;
  8. Urătură –Gelu Stratulat.

La finalul concertului, fiind ziua onomastică a Preafericirii Sale, Părintele Patriarh Daniel a primit din partea organizatorilor un coș cu flori.

În cuvântul ntitulat Bucuria colindelor și unitatea noastră de credință, Patriarhul a subliniat faptul că prin cuvinte ușor de înțeles și de memoratcolindele exprimă înțelesuri adânci ale teologiei, avându-și izvorul în Sfânta Liturghie.

Colindele păstrează legătura vie dintre cult și cultură în limba vechilor cazanii, pe muzica populară apropiată de cea a doinelor și a baladelor românești, a spus Părintele Patriarh.

În colinde se arată familiaritatea oamenilor cu Pruncul Iisus, ce este „Mititel, înfășețel, în scutec de bumbăcel”, apropierea maximă a lui Dumnezeu de oameni prin întruparea Fiului Veșnic îi face pe aceștia să se apropie de Dumnezeu, a mai spus Patriarhul Daniel.

În încheiere, Părintele Patriarh Daniel a mulțumit organizatorilor, celor două grupuri corale participante, dar și auditoriului prezent atât în sală cât și la distanță, prin intermediul difuzărilor realizate de Trinitas TV și Radio Trinitas. Preafericirea Sa le-a urat tuturor sărbători fericite cu sănătate, pace și bucurie.

Evenimentul s-a încheiat cu intonarea colindului O ce veste minunată! de toți cei prezenți în Aula Magna Teoctist Patriarhul.

Responsive image Responsive image Responsive image Responsive image