Elevii Seminarului la procesiunea dedicată Sfintei Cuvioase Paraschiva

Elevii Seminarului la procesiunea dedicată Sfintei Cuvioase Paraschiva

Elevii Seminarului Teologic Ortodox “Nifon Mitropolitul” au participat la procesiunea dedicată Sfintei Cuvioase Paraschiva. Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtat sâmbătă seara în jurul Catedralei Patriarhale.

Evenimentul a început de la ora 16:00, când racla în care se află veșmântul sfintei a fost adusă din Reședința Patriarhală în Catedrală.

În continuare a fost oficiată slujba Privegherii de Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop vicar patriarhal.

În omilia sa, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre curăția vieții Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ea „este una dintre cele mai iubite și populare sfinte din viața spirituală a poporului nostru”.

„Precum au fost unii proroci aleși din pântecele mamei lor, și această pruncă Parascheva a fost aleasă de Dumnezeu”, a spus  Preasfinția Sa.

Încă de mică „fiind la biserică și ascultând Evanghelia Mântuitorului: cel ce voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să îmi urmeze Mie,” a pus în practică aceste cuvinte „schimbând hainele sale alese cu hainele unui cerșetor”.

Episcopul vicar Ieronim a subliniat că „Sfânta Parascheva este văzută ca o ajutătoare a celor care nu mai au speranță și ca o acoperitoare a celor care sunt în necazuri”.

Noi o luam ca model de dăruire lui Dumnezeu și ca model de împotrivire la toate pricinile și ispitele pe care răul ni le scoate în cale.

La finalul predicii, ierarhul a îndemnat credincioșii să fie și ei dedicați lui Dumnezeu precum Sfânta Parascheva ca să cunoască glasul Păstorului Hristos”.

La finalul slujbei racla cu veșmântul Sfintei Parascheva a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale.

Veşmântul a fost adus de la Iaşi şi a acoperit o vreme îndelungată moaştele sfintei .

Programul liturgic dedicat Sfintei Parascheva a fost anunțat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 7 octombrie, după Sf. Liturghie.

Preafericitul Părinte Patriarh i-a invitat pe credincioși la slujbe și a subliniat că prin acestea „avem ocazia să arătăm evlavia noastră şi să ne rugăm Sfintei Parascheva să ne ajute”.

Preafericirea Sa a reamintit că în Capitală există 28 de lăcaşuri de cult ocrotite de Sf. Parascheva, iar la nivel naţional există peste 480 de biserici închinate ei.

Via Basilica.ro

Responsive image Responsive image Responsive image