SFÂNTA LITURGHIE LA PARACLISUL SEMINARULUI

SFÂNTA LITURGHIE LA PARACLISUL SEMINARULUI

Sfânta Liturghie săvârşită în Paraclisul Seminarului Teologic oferă o bucurie duhovnicească in sufletele elevilor, deoarece în mod regulat, în fiecare zi de vineri şi la sărbători, ei participă cu emoţie şi entuziasm la slujbele oficiate de Pr. Andrei Niculae şi Pr. Diacon Florin Brăslaşu.

În cadrul Sfintei Liturghii, elevii împreună cu slujitorii Sfântului Altar aduc mulţumire, recunoştinţă şi cinstire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor şi asupra Seminarului nostru.

Totodată, la fiecare Sfântă Liturghie, elevii exersează arta de a vorbi oamenilor şi de a tâlcui Cuvântul lui Dumnezeu prin predicile pe care le pregătesc la fiecare sărbătoare şi în fiecare duminică.Sub atenta supraveghere a părinţilor profesori ei alcătuiesc predicile sintetizând textul pericopei evanghelice.

Cântarea de la strană este executată cu o deosebită dragoste. Iubitorii de muzică psaltică din cadrul Seminarului se întrec în a oferi auditoriului cântările specifice Sfintei Liturghii, iar prin aceasta se creează un cadru de rugăciune aparte, Paraclisul Seminarului fiind locul îndrăgit de către elevi, locul unde se înalţă cele mai calde şi sincere rugăciuni, dar în acelaşi timp şi mulţumiri către Milostivul Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra instituţiei.

Rolul pedagogic al slujbelor oficiate în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox Bucureşti au o importanţă covârşitoare în formarea tinerilor teologi. Prin asistarea responsabilă în cadrul slujbelor, ei învaţă practica liturgică, rugăciunile, gesturile liturgice şi rânduiala tipiconală.

 Concomitent cu acestea, cunoştinţele dobândite în cadrul orelor de curs prind contur, concretizându-se prin cântarea psaltică, iar cei care sunt la început de drum pot învăţa de la cei mai mari, fiind o modalitate deosebit de efecient de exersare muzicii psaltice.

Responsive image Responsive image Responsive image